Alpnaering Kokebok Online - Flipbook - 28
26
BRØD
T I L F R O K O S T, B R U N C H , G R Y T E R & S U P P E
BRYTEBRØD
ELTEFRITT BRØD
50 g gjær
5 dl vann
2 ss olje
1 ss Grønnsaksbuljong*
1 ss bløtlagt Italy-mix*
ca. 1 ½ l hvetemel
1 pk tørr gjær (7 g)
ca 7 dl hvetemel
3 ½ dl varmt vann
1 ss matolje
2 ts salt
2 ss Italy-mix*
Pensling:
1 egg
Havurtesalt*
Italy-Mix*
Bløtlegg Italy-mix* med litt vann og sett
til side. Mål opp vann og salt i en bolle.
Tilsett mel, tørrgjær og Italy-mix*. Bland
til en jevn deig. Dekk bollen godt med
klede og plastfolie. La deigen heve i
romtemperatur i 12-24 timer. Sett ovnen
på 250° og sett en støpejernsgryte med
lokk i ovnen. Når ovnen er varm, strø
litt mel på deigen og brett deigen et
par ganger. Ta ut gryten og smør med
matolje. Tilsett deigen og sett på lokket.
Stek i ovnen i 30 minutter. Ta så av lokket
og stek til overflaten har fått fin farge. La
avkjøles på rist.
Bland deigen på vanlig måte og la den
heve i 45 min. Form små boller og legg
dem på et stekebrett, slik at de kan heve
seg sammen til et helt brød. La dem heve
seg på brettet i ca. 30 min. Pensle brødene
og dryss over litt krydder. Stekes på
nederste rille på 200° i 25 minutter.
HULE KAKER
1,4 liter vann
3 ts kjøttbuljong
3 pk gjær
4 egg
3 dl sukker
1 pk rugsil
mel
Smuldre gjær i lunkent vann. Tilsett
sukker, buljong og egg. Rør og vend rugsil
2 dl om gangen. Hvis rugsilen går tom,
tilsett så vanlig hvetemel. Arbeid til en
jevn deig. La deigen heve i 30 minutter.
Stek ut ca 14 hulls kaker på melet
bakepapir og la heve i 30 minutter. Stek i
ovnen på 200° i ca 10 minutter eller til de
har fått fin farge.
KJELLERRUNDSTYKKER
1 pk gjær
6 dl lunkent vann (37°)
½ dl matolje
1 ½ ts Havurtesalt*
1 ½ ss sukker
1 ½-2 l hvetemel
Bland alle ingredienser til en løs deig. Rull
en lengde og skjær den i biter. Legg dem
på et stekebrett og la dem heve seg i
30 minutter. Stekes på 250° i ca. 10
minutter.
Tips! Varier smaken ved å bytte ut
Havurtesalt* mot f.eks. Hvitløkskrydder*.